Kumlama Nedir | Ne maksatla kullanılır. Çelik ve metal yüzeylerin basınçlı kum püskürtülerek metal yüzeyde bulunan pas, eski boya,ve imalat sonrası üzerinde bulunan zar meneviş ‘ i sökmek için kullanılır.kumlama nedir, ayrıca kumlama çeşitli aşındırıcılarla yapılır.
cam tozu, ceviz kabuğu, fındık kabuğu zeytin çekirdeği, gibi maddeler ile de yapılmaktadır hassas kumlama için basınç ayarlaması gerekir, hassas kumlama için en popüler olan buz ile kumlama yapmaktır.Kumlama nedir yapılan metal yüzeyler tazyikli kum püskürtme sonucu yüzeyde pürüzlenme meydana gelir bu pürüzlenmeye micron denir.
Kumlama Nedir
Kumlama nedir kalitesi bununla ölçülür ve numaralandırılır pürüzlüğe göre SA 1,2,3 diye adlandırılır. kumlama yapılan yüzeyler metal in deformasyona uğramasını geciktirir.kumlama yapılan yüzey en az 2 veya boya spekleri doğrultusunda boya uygulamasına geçip astar boya atılması gerekir kumlama boya yapılırken havanın nem çiğlenme bağıl noktalarını uygulama yaparken göz önünde bulundurmak nemli hava yüzeye etki ederse boya yapışmasında sorun yaşanabilir .
boyası bitmiş yüzeye kat boyaları, boya speklerine ve uygun basınç meme çapı kullanılarak süresi içinde atılmalıdır.boya uygulama esnasında akma kırışıklık lar oluşrsa anında role pistole ile yüzeydeki boya akıntılıları büzüşmeleri rötuşlanması üzerine tekrar boya atılmalıdır. Kumlama boya, yapılan yüzey atmosfer e ve ultraviyole ye en az 5 yıl en çok 10 yıl dayanır ayrıca kumlama boya uygulaması yapılmış yüzeyler 5 yıl sonunda saç Çelik kontrüksiyon vs. çeliğin kalite kontrolü yapılması gerekir.
Aşındırıcı Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?
Aşındırıcı kum raspa veya kum kumlama, yaygın birçok farklı amaçlarla farklı sektörlerde çeşitli kullanılan bir yüzey işleme sürecidir. Aşındırıcı raspa aşındırıcı ortam basınçlı hava vasıtası ile bir püskürtme memesinden Aşındırıcı kullanılan gerekli olan yüzey işlemi göre değişir. Yaygın kullanılan aşındırıcılar şunlardır:
- Çelik bilye
- Çelik grit
- Boncuk
- Parçalanan cam
- Alüminyum oksit
- Silisyum karbür
- Plastik
- Ceviz kabuğu
- Mısır koçanı
- cam tozu
- Seramik kum
- Bakır cüruf
Ortam seçimi raspa süreçlerinin mühendislik önemli bir karardır. Farklı ortam tipleri farklı sertlik, şekil ve yoğunluğuna sahiptir ve her bir parçacık boyutlarının geniş bir yelpazesi mevcuttur. Birçok kez bu nihai ortam türü ve boyutu kilitlemek için gerçekleşecek numune işleme için gereklidir. Kumlama işlemini gerçekleştirmek için kullanılan ekipman sanayi ile değişir; el dolapları, özel otomatik yüksek üretim modelleri ve kapalı döngü süreç kontrolleri ile tamamen robotik sistemler vardır. Kullanılan makinenin tipi bileşenin nihai kullanım yanı sıra uygulanan yüzey işleme bağlıdır.
Geleneksel aşındırıcı grit raspa jenerik kumlama denilen, “düşük teknolojili” süreci olarak kabul edilmiştir. Bugün ise, aşındırıcı temizlik pas kaldırmak için, ancak yüksek performanslı kaplamalar için yüzeyleri hazırlamak veya onları perakende tüketici tarafından istenen parlaklık ve yüzey dokusunu vermek için nihai ürünlerini işlemek için değil, sadece kullanılan önemli bir süreçtir.