Kumlama Boya Nedir | Endüstri işletmeleri genel olarak çelik konstrüksiyondan yapılmaktadır.ülkemiz deprem bölgesi olduğundan dolayı metal çelikler ile kurulmaktadır. Bu büyük yatırım para ve zaman alan tesislerin korunması amacı için çelik yüzeylerin asite korozyona pas, atmosfere güneş ışınlarına dayanımı uzun yıllar sağlamak ve korumak için kumlama boya zorunluluk haline gelmiştir.
Kumlama Boya Nedir
Rafineri gibi işletmelerde genel olarak çelik yapı olsun boru hatları olsun metal yüzeylerin temizlemek amacıyla kum,grit,bazalt,cam tozu,ceviz kabuğu vs. gibi aşındırıcı özelliği olan maddelerin hava basıncı ile yüzeye püskürtülerek yapılır. Bu püskürme sonucu yüzeydeki tüm pas,yağ,eski boya,ve imalat zarı olarak bilinen meneviş i çıkarıp pürüzlendirilmesi sonucunu elde eder.
Bu pürüzlendirmeye mikron denir mikron SA1, sa1,5, sa2, sa2,5 ve sa 3 olarakadlandırılır.
yüzeyler pürüzlü olduğundan yüzeye boya yapışması daha mukavemetli (daha dayanıklı) olur kumlama boya yapılan yüzeyler uzun yıllar çelik yapının korunmasını sağlar.
Kumlama Boya ve Aşındırıcılar
Aşındırıcı kum raspa veya kum kumlama, yaygın birçok farklı amaçlarla farklı sektörlerde çeşitli kullanılan bir yüzey işleme sürecidir. Aşındırıcı raspa aşındırıcı ortam basınçlı hava vasıtası ile bir püskürtme memesinden Aşındırıcı kullanılan gerekli olan yüzey işlemi göre değişir. Yaygın kullanılan aşındırıcılar şunlardır:
- Çelik bilye
- Çelik grit
- Boncuk
- Parçalanan cam
- Alüminyum oksit
- Silisyum karbür
- Plastik
- Ceviz kabuğu
- Mısır koçanı
- Cam tozu
- Seramik kum
- Bakır cüruf
Ortam seçimi raspa süreçlerinin mühendislik önemli bir karardır. Farklı ortam tipleri farklı sertlik, şekil ve yoğunluğuna sahiptir ve her bir parçacık boyutlarının geniş bir yelpazesi mevcuttur.
Birçok kez bu nihai ortam türü ve boyutu kilitlemek için gerçekleşecek numune işleme için gereklidir. Kumlama işlemini gerçekleştirmek için kullanılan ekipman sanayi ile değişir.
El dolapları, özel otomatik yüksek üretim modelleri ve kapalı döngü süreç kontrolleri ile tamamen robotik sistemler vardır. Kullanılan makinenin tipi bileşenin nihai kullanım yanı sıra uygulanan yüzey işleme bağlıdır.
Geleneksel aşındırıcı raspa jenerik kumlama denilen, “düşük teknolojili” süreci olarak kabul edilmiştir. Bugün ise, aşındırıcı temizlik pas kaldırmak için kullanılır. Ancak yüksek performanslı kaplamalar için yüzeyleri hazırlamak veya onları perakende tüketici tarafından istenen parlaklık ve yüzey dokusunu vermek için nihai ürünlerini işlemek için değildir. Sadece kullanılan önemli bir süreçtir.